Błędy żywieniowe, które nie pozwalają Ci schudnąć

7 Lut

Różnego rodzaju nasze nawyki i przyzwyczajenia kształtują się bardzo wcześnie, gdyż już w okresie wczesnego dzieciństwa a także dorastania. Wtedy też bardzo często utrwalają się również błędy w naszym codziennym odżywianiu. Są one następnie powielane przez nas w życiu dorosłym.

Czym grozi niewłaściwa dieta?

Niewłaściwe odżywianie może stanowić przyczynę wyczerpania i wycieńczenia organizmu, spowodować wiele skomplikowanych i niebezpiecznych chorób, może też mieć wpływ na powstanie pewnych nieodwracalnych zmian czy uszczerbków w organizmie człowieka, a w skrajnych przypadkach może nawet doprowadzić do śmierci. Okazuje się, że błędów żywieniowych wyzbyć się jest niesamowicie trudno, gdyż są to często przekazywane z pokolenia na pokolenia tradycje żywnościowe rodziny. Dlatego też niezwykle istotnym jest, aby prawidłowe nawyki żywieniowe były wyrabiane i kształtowane od najwcześniejszych lat dzieciństwa.

Błędów żywieniowych można wymienić bardzo wiele. Do jednego z głównych błędów w odżywianiu się naszego społeczeństwa należałoby zaliczyć tendencje koncernów żywnościowych do jedzenia produktów pozbawionych błonnika pokarmowego, czyli na przykład białego pieczywa, obłuskanego białego ryżu, białej mąki wielokrotnego przemiału. Społeczeństwo zbyt rzadko sięga do pełnoziarnistych produktów zbożowych, takich jak chleb razowy, ziarna, kasza gruboziarnista, razowe mąki i makarony, czy też płatki zbożowe niezawierające cukru. W naszej diecie zbyt niskie miejsce zajmują również bogate w błonnik warzywa, jak fasola, groch, czy wreszcie tak niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu owoce. Nie tylko ten fakt świadczy o złej jakości spożywanych przez nas produktów spożywczych, gdyż przekonuje o niej także nadmierna ilość dostarczanego do organizmu tłuszczu zwierzęcego, soli i cukru oraz wielu innych sztucznych dodatków dostarczanych do żywności.

Odżywiając się, możemy popełnić błędy nie tylko na płaszczyźnie wyboru produktu, lecz także wprowadzając złe nawyki w organizacji i rozplanowaniu naszego codziennego cyklu żywnościowego. Najczęściej więc szkodzimy sobie w ogóle nieregularnością jedzenia, w tym bardzo często niespożywaniem najistotniejszego w całym dniu posiłku, czyli śniadania. Ponadto dla wielu z nas normą stało się pojadanie między kolejnymi posiłkami i przed zaśnięciem, co przecież tak łatwo może doprowadzić nas do bardzo uciążliwej i trudnej w wyleczeniu choroby, jaką jest otyłość. Niepokojącym zjawiskiem mającym miejsce w odżywianiu się naszego społeczeństwa jest ponadto śladowe spożywanie ryb oraz wypijanie nie wystarczająco dużej ilości wody. Jest ona natomiast bardzo często zastępowana napojami, które w dużej mierze składają się z cukru. Oprócz tego wśród innych błędów żywieniowych wymienić możemy niewłaściwe sposoby przygotowywania potraw. Jest to najczęściej smażenie zamiast gotowania w wodzie, a najlepiej na parze, czy też pieczenia w rękawie foliowym albo duszenia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *